Bagaimana Cara Pam Susu Berkesan? 20-30 minit?

Mesti semua ibu yang menyusu terutamanya nak tahu tentang topik ini bukan? tambah-tambah lagi bakal ibu yang juga first time mother yang tengah mengandung itu pun mesti tertanya-tanya mengenai bagaimana cara pam yang betul lagi berkesan bukan? Mari baca ini Kak Maz kongsikan cara pam susu dengan cara betul dan berkesan cara saya. Ada tiga peringkat best lagi…

Teknik Power Pumping Berkesan- Bantu Pulihkan Susu Yang Drop

Pulihkan susu drop dengan Power Pumping? Bagaimana tu? Hai ibu yang gagah menyusu! 😉 Seperti entry yang lepas Kak Maz ada berkongsi tentang 5 Tips Kembalikan Susu Ibu Setelah Drop, harini sambungan kepada kisah Power Pumping sebagai langkah usaha ke arah memulihkan susu anda yang telah merudum (drop) itu. Tapi, apa itu power pumping? Power…

Apa Tanda Tidak Cukup Susu Bagi Ibu dan Bayi?

Susah hatinya saya.. anak asyik menangis macam tak cukup susu. Saya pam susu tapi macam makin drop dan makin kurang. Macam mana ni ni, saya nak anak saya terus menyusu dengan susu badan saya. Tolongg saya! Tolong saya please! 😥 Itu pengakuan dan cetusan rasa hati dari salah seorang ibu yang menyusu yang menghadapi cabaran…

5 Tips Kembalikan Susu Ibu Setelah ‘Drop’

Tipu kalau ada ibu yang menyusu tidak pernah alama fasa susu drop. Mesti ada masa di mana ianya drop dalam erti kata jumlah perahan oz kurang dari sebelumnya bukan? Anda boleh rujuk di sini sekiranya anda mencari punca kenapa kekadang susu banyak kekadang susu drop. Okay, Kak Maz di tanya, Apa nak buat ni susu…

17 Resipi Makanan Pantang Untuk Tambah Susu Ibu.. Memang Hot Berselera!

  Assalamualaikum ibu menyusu yang tengah berpantang sekarang.. Jom zass 17 resipi berpantang yang dapat bantu tambah susu badan anda. Check it out! 😉 1. Daging Bakar Black Pepper Bahan-bahan: Beberapa hirisan daging batang pinang untuk di bakar 3 biji bawang putih yang dihiris nipis/ditumbuk Beberapa hirisan halia Lada hitam/black peper yang ditumbuk hingga halus…

Nutrisi ibu menyusu, perlu makan banyak ke?

Ramai ibu yang sudah tidak endah kepada keperluan nutrisi selepas melahirkan seperti keprihatinan ketika mereka sedang mengandung. Ketiga mengandung, ibu bimbang dan menitik beratkan apa yang dia makan. Begitu juga si suami akan cuba bekerjasama dalam memastikan isterinya yang sedang mengandung cukup bekalan nutrisi berkhasiat untuk anak yang sedang dikandung. Ibu mengandung disongokkan dengan segala…

Perlukah URUT Untuk Banyakkan Susu Badan?

Hai assalamualaikum ibu menyusu yang hebat! 🙂 Sudah menyusukan hari ini? Berapa banyak Oz yang badan anda dapat hasilkan harini? Moga produktiviti susu badan ibu semua masih rancak sebagaimana rancaknya demand susu ibu oleh bayi anda. Berbalik pada tajuk entry kali ini, jawapannya adalah PERLU urut payudara untuk banyakkan susu dalam erti kata lain lancarkan…

Pengalaman Penyusuan 3 Putera Kesayangan Saya

Benarlah kata-kata orang berpengalaman, menyusukan sendiri anak adalah paling nikmat dan bermakna untuk setiap diri yang bergelar ibu. Hati ibu mana yang tak tersentuh bila dapat memberi minum susu daripada badannya sendiri sejurus selepas melahirkan. Teorinya, susu ibu pada awal selepas melahirkan penuh dengan kolustrum yang kaya dengan antibodi yang baik untuk bayi. Praktikalnya memang…

Breast kiri tu air, breast kanan nasi?

Assalamualaikum mommies kesayangan Kak Maz semua.. Barbalik pada persoalan pada entry kali ini FAKTA atau AUTA dalam penyusuan.. Mari kita lihat permasalah seorang ibu ini… Macam mana ni? Baby saya asyik minum sebelah kiri je!Kembunglah perut dia minum air je tak makan nasi.Mak mertua saya kata. Breast kiri tu air, breast kanan nasi?Tolong! Tolong!  …

Puting saya jenis tenggelam/leper, boleh menyusukah?

Hai, assalamualaikum ibu menyusu! Team Susu Ibu telah membicarakan mengenai cabaran penyusuan khususnya kepada ibu yang mempunyai masalah puting payudara. Setiap wanita yakni ibu dianugerahkan payudara dengan keadaan puting yang berbeza. Ada 3 keadaan puting payudara wanita iaitu: Normal Nipple (Puting Normal – berbeza saiz samada saiz puting besar atau saiz puting kecil) Flat Nipple…