Milkbooster??

Ramai yang tanya tentang supplement penyusuan ini. Ramai yang sangat ingin tahu terutama first time mothers dan even ibu yang baru nak bermula jihad dalam menjayakan penyusuan susu ibu esklusif 2 tahun untuk anak berikutnya. Saya kagum dengan para pengedar milkbooster. Saya sendiri adalah pengedar milkbooster. dan dan dan.. Banyak milkbooster di pasaran sekarang. Mommy…

Awas! Bahaya Tau Bengkak Susu!

Susu bengkak akan menyebabkan kecenderungan “susu drop”! Payudara bengkak, bengkak susu atau breast engorgement ini adalah BAHAYA bagi anda wahai mommies yang bercadang untuk menjayakan penyusuan esklusif susu ibu sepenuhnya. Okay, tetapi sebelum itu, mommies jangan salah faham ye. Breast kita ni bila menyusu ada dua keadaan, satu keadaan full breast (payudara penuh) atau satu…

Apa Pentingnya Pelekapan Menyusu Yang Betul dan Berkesan?

Pelekapan menyusu adalah suatu keadaan di mana mulut bayi melekap pada aerola payudara ibu ketika hendak menyusu susu ibu. Penerangan lanjut mengenai keadaan pelekapan menyusu yang betul:- Puting dan aerola memanjang dan bentuk puting yang panjang di dalam mulut bayi Duktus yang besar berada di bawah areola dalam mulut baby Lidah baby mencapai bahagian bawah…

Bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu?

Okay, sebelum mommies bekerjaya semua baca entry kali ini, tarik nafas dahulu dalam-dalam, hembus dan lepas, Tarik nafas tahan, hembus dan lepas, tarik nafas tahan, hempus dan lepas. Okay, dah rasa relax sedikit? Hihi.. šŸ™‚ Assalamualaikum… Okay, mari kita lihat bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu ini. Kak Maz dapati generallynya ada beberapa cabaran…

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Hai, assalamualaikum, salam Jumaat penghulu segala Ā hari. Hampir seminggu ni saya tidak update new entry kan. Maaf kepada yang menunggu enty-entry penyusuan. Diharap mommy semua lancar dalam usaha dan jihad penyusuan šŸ˜‰ Okay, harini saya nak kongsikan mengenai Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu. Tahu tak apa ituĀ Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu? Rasanya semua mummy mesti…

Baby Tak Mahu Hisap Breast Saya..Sedihnya..

Assalamualaikum ibu ibu yang dirahmati Allah selalu.. Menjadi ibu bekerjaya dalam masa yang sama menyusu bayi adalah sesuatu yang mencabar namun ianya bukanlah sukar. Dengan perancangan rapi dan ilmu yang cukup, ibu ibu bekerja mampu menjayakan penyusuan exclusive kepada bayi mereka. Walau bagaimanapun, kekadang masih terdapat beberapa kekangan dan masalah yang timbul yang dihadapi segelintir…

Jadual Mengepam Susu – Wajib Konsisten

Jadual mengepam susu. Apa ada pada jadual mengepam susu? Penting sangat ke sehingga perlu ikut jadual mengepam? Ok kot kan kalau hanya pam bila rasa payudara penuh? Tidak bolehkah ibu menyusu hanya mengepam mengikut masa yang ditetapkannya sendiri? Tidak bolehkah ibu menyusun jadualnya sendiri? Apa sebenarnya syarat jadual mengepam ini? Adakah ianya wajib, harus atau…

Tatap Wajah Anak Rangsang Susu Ibu?

Assalamualaikum mommies menyusu yang hebat! Team Susu Ibu bukan sahaja bersiaran di blog teamsusuibu.wordpress.com, malah kami juga bersiaran aktif di group Whats’app, kerana ‘touch-up’ nya lebih dekat di hati šŸ˜‰ Untuk topik kali ini, Kak Maz mahu kongsi sedikit tips untuk Ā ransang susu ibu. Ramai yang bertanya. Ada banyak tips sebenarnya, tapi biar Kak Maz…

Bagaimana Cara Pam Susu Berkesan? 20-30 minit?

Mesti semua ibu yang menyusu terutamanya nak tahu tentang topik ini bukan? tambah-tambah lagi bakal ibu yang jugaĀ first time mother yang tengah mengandung itu pun mesti tertanya-tanya mengenai bagaimana cara pam yang betul lagi berkesan bukan? Mari baca ini Kak Maz kongsikan cara pam susuĀ dengan cara betul dan berkesan cara saya. Ada tiga peringkat bestĀ lagi…

Perlukah URUT Untuk Banyakkan Susu Badan?

Hai assalamualaikum ibu menyusu yang hebat! šŸ™‚ Sudah menyusukan hari ini? Berapa banyak Oz yang badan anda dapat hasilkan harini? Moga produktiviti susu badan ibu semua masih rancak sebagaimana rancaknya demand susu ibu oleh bayi anda. Berbalik pada tajuk entry kali ini, jawapannya adalah PERLU urut payudara untuk banyakkan susu dalam erti kata lain lancarkan…

10 Makanan Untuk Tambah Susu

Assalamualaikum mommies hebat! Mommies yg menyusu pasti selalu akan berfikir mengenai makanan untuk menambahkan susu bukan? Satu cara paling berkesan untuk meningkatkan produktiviti susu badan ibu adalah dengan konsisten mengosongkan payudara ibu samada direct feeding atau mengepam susu setiap 2-3 jam sekali.Ā Pengosongan payudara akan memberi signal kepada badanĀ untuk meningkatkan penghasilan susu. Walau bagaimanapun jika mommies…

Menyusu tak boleh Stress..tapi bagaimana?

Assalamualaikum mommies yang hebat! Salam Jumaat semua.. Harini kita akan membicarakan tentang tips untuk mengawal stress tambah tambah lagi ketika sesi mengepam susu ibu di tempat kerja.     Tips ini adalah untuk membantu stimulate (merangsang) hormon Oksitoksin bagi ibu yang menyusu. Apa itu hormon Oksitosin? Ok, diringkaskan cerita hormon Oksitosin adalah hormon gembira yang…