Wow! Best & Mudahnya Gadget Ibu Menyusu

Gadget asas dan basic untuk penyusuan ada tiga sahaja. Payudara ibu Jari untuk perah susu (boleh perah susu dengan jari sendiri jika tiada breastpump) Bayi untuk disusui atau bekas untuk simpan susu perahan Hihi.. tu wajib ya. Ada tiga sahaja perkara asas tu takda gadjet (alat) lain pun tak apa. Kalau tidak mana namanya penyusuan…

Bestnya! Macam-Macam Gaya dan Posisi Penyusuan Boleh Buat..Selesai Masalah..Hihi

Saya hanya tahu satu posisi penyusuan sahaja. Lenguh pulak tangan kekadang. Ada gaya dan posisi menyusu yang lain tak? Ya. Memang ada gaya dan posisi penyusuan bayi lebih daripada 1 posisi yang ibu boleh pelbagaikan 😉 Sebenarnya tidak akan jadi lenguh jika mommies praktiskan dengan teknik yang betul. Pastikan ketika  menyusu, mommies berada dalam keadaan…

Apa Pentingnya Pelekapan Menyusu Yang Betul dan Berkesan?

Pelekapan menyusu adalah suatu keadaan di mana mulut bayi melekap pada aerola payudara ibu ketika hendak menyusu susu ibu. Penerangan lanjut mengenai keadaan pelekapan menyusu yang betul:- Puting dan aerola memanjang dan bentuk puting yang panjang di dalam mulut bayi Duktus yang besar berada di bawah areola dalam mulut baby Lidah baby mencapai bahagian bawah…

Bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu?

Okay, sebelum mommies bekerjaya semua baca entry kali ini, tarik nafas dahulu dalam-dalam, hembus dan lepas, Tarik nafas tahan, hembus dan lepas, tarik nafas tahan, hempus dan lepas. Okay, dah rasa relax sedikit? Hihi.. 🙂 Assalamualaikum… Okay, mari kita lihat bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu ini. Kak Maz dapati generallynya ada beberapa cabaran…

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Hai, assalamualaikum, salam Jumaat penghulu segala  hari. Hampir seminggu ni saya tidak update new entry kan. Maaf kepada yang menunggu enty-entry penyusuan. Diharap mommy semua lancar dalam usaha dan jihad penyusuan 😉 Okay, harini saya nak kongsikan mengenai Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu. Tahu tak apa itu Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu? Rasanya semua mummy mesti…

5 Faktor Susu Sikit Semasa Bekerja

Fenomena ini mungkin pernah terjadi pada mommies kan? Kak Maz pun pernah alami cabaran sebegini. Sebelum masuk kerja, iaitu masa berpantang, susu bukan main banyak dan melimpah-limpah bila pam dan apabila direct feeding anak, susu sampai nak ‘terkeluar’ dari mulut anak. oopsss! Tapi apabila masuk kerja setelah cuti bersalin, bila pam susu di tempat kerja…

Baby Tak Mahu Hisap Breast Saya..Sedihnya..

Assalamualaikum ibu ibu yang dirahmati Allah selalu.. Menjadi ibu bekerjaya dalam masa yang sama menyusu bayi adalah sesuatu yang mencabar namun ianya bukanlah sukar. Dengan perancangan rapi dan ilmu yang cukup, ibu ibu bekerja mampu menjayakan penyusuan exclusive kepada bayi mereka. Walau bagaimanapun, kekadang masih terdapat beberapa kekangan dan masalah yang timbul yang dihadapi segelintir…

Dilema Penyusuan First Time Mother

Ianya sebenarnya cabaran yang terpaksa ibu hadapi. Bagi menjayakan niat penyusuan ekslusif, cabaran pertama yang perlu ibu hadapi adalah ketika menjadi first time mother iaitu saat menjadi ibu buat pertama kali. Adakah anda yang sedang membaca ini seorang atau bakal first time mother? Jom kita lihat persediaan menghadapi beberapa cabaran luar ketika baru melahirkan anak 😉 First time…

Jadual Mengepam Susu – Wajib Konsisten

Jadual mengepam susu. Apa ada pada jadual mengepam susu? Penting sangat ke sehingga perlu ikut jadual mengepam? Ok kot kan kalau hanya pam bila rasa payudara penuh? Tidak bolehkah ibu menyusu hanya mengepam mengikut masa yang ditetapkannya sendiri? Tidak bolehkah ibu menyusun jadualnya sendiri? Apa sebenarnya syarat jadual mengepam ini? Adakah ianya wajib, harus atau…

Tatap Wajah Anak Rangsang Susu Ibu?

Assalamualaikum mommies menyusu yang hebat! Team Susu Ibu bukan sahaja bersiaran di blog teamsusuibu.wordpress.com, malah kami juga bersiaran aktif di group Whats’app, kerana ‘touch-up’ nya lebih dekat di hati 😉 Untuk topik kali ini, Kak Maz mahu kongsi sedikit tips untuk  ransang susu ibu. Ramai yang bertanya. Ada banyak tips sebenarnya, tapi biar Kak Maz…

Bagaimana Nak Buat Stok Susu? Saya Tak Tahu, Tak Reti..Tolong!

Assalamualaikum mommies yang hebat! Soalan kali ini.. Bagaimana nak buat stok susu? Saya tak tahu, tak reti..tolong! Ada beberapa cara untuk buat stok susu ibu. Sebelum Kak Maz menjawab, tahukan mommies yang susu perahan oleh ibu yang disimpan dalam freezer sejuk beku dikenali sebagai Expressed Breast Milk atau singkatannya disebut EBM? Ianya dipanggil EBM kerana…