5 Tips Berkesan Menjayakan Penyusuan Dalam Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan salam perjuangan ibu menyusu semua! Apa kabar? Moga mommies semua sihat dalam menjayakan jihad penyusuan. Bulan depan dah masuk bulan Ramadhan al-Kareem ya mommies. Bagi yang beragama Islam Ramadhan ini adalah rukun Islam yang ketiga, hukumnya adalah WAJIB dilaksanakan. Tetapi bagi ibu menyusu dan yang sedang hamil/mengandung, ada beberapa kelonggaran yang Islam berikan…

Aduhh! Sakitnya Bengkak Susu!

Seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas, “Awas! Bahaya Tau Bengkak Susu”,  entry kali ini kita akan berkongsi lanjut mengenai punca dan cara mencegah bengkak susu. Namun, jika ibu sedang mengalami bengkak susu, dalam entry ini juga ada berkongis mengenai tips merawat bengkak susu tersebut. Bengkak susu, payudara bengkak atau kita panggil sebagai breast engorgement…

Awas! Bahaya Tau Bengkak Susu!

Susu bengkak akan menyebabkan kecenderungan “susu drop”! Payudara bengkak, bengkak susu atau breast engorgement ini adalah BAHAYA bagi anda wahai mommies yang bercadang untuk menjayakan penyusuan esklusif susu ibu sepenuhnya. Okay, tetapi sebelum itu, mommies jangan salah faham ye. Breast kita ni bila menyusu ada dua keadaan, satu keadaan full breast (payudara penuh) atau satu…

Susu Sikit dan Penyelesaian

Assalamualaikum mommies menyusu HEBAT. Apa kabar? Moga anda berada dalam kesihatan yang baik menyeluruh dan sangat damai dan seronok dalam penyusuan. Jika anda masih esklusif meyusukan baby dengan susu ibu berkhasiat anda, kekalkan dan teruskan momentum penyusuan anda itu ya! dan Syabas! Harini Kak Maz nak sembang-sembang santai sikit berkenaan dengan ‘Susu Sikit dan Penyelesaiannya’….

Bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu?

Okay, sebelum mommies bekerjaya semua baca entry kali ini, tarik nafas dahulu dalam-dalam, hembus dan lepas, Tarik nafas tahan, hembus dan lepas, tarik nafas tahan, hempus dan lepas. Okay, dah rasa relax sedikit? Hihi.. 🙂 Assalamualaikum… Okay, mari kita lihat bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu ini. Kak Maz dapati generallynya ada beberapa cabaran…

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Hai, assalamualaikum, salam Jumaat penghulu segala  hari. Hampir seminggu ni saya tidak update new entry kan. Maaf kepada yang menunggu enty-entry penyusuan. Diharap mommy semua lancar dalam usaha dan jihad penyusuan 😉 Okay, harini saya nak kongsikan mengenai Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu. Tahu tak apa itu Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu? Rasanya semua mummy mesti…

Baby Tak Mahu Hisap Breast Saya..Sedihnya..

Assalamualaikum ibu ibu yang dirahmati Allah selalu.. Menjadi ibu bekerjaya dalam masa yang sama menyusu bayi adalah sesuatu yang mencabar namun ianya bukanlah sukar. Dengan perancangan rapi dan ilmu yang cukup, ibu ibu bekerja mampu menjayakan penyusuan exclusive kepada bayi mereka. Walau bagaimanapun, kekadang masih terdapat beberapa kekangan dan masalah yang timbul yang dihadapi segelintir…

Dilema Penyusuan First Time Mother

Ianya sebenarnya cabaran yang terpaksa ibu hadapi. Bagi menjayakan niat penyusuan ekslusif, cabaran pertama yang perlu ibu hadapi adalah ketika menjadi first time mother iaitu saat menjadi ibu buat pertama kali. Adakah anda yang sedang membaca ini seorang atau bakal first time mother? Jom kita lihat persediaan menghadapi beberapa cabaran luar ketika baru melahirkan anak 😉 First time…

Jadual Mengepam Susu – Wajib Konsisten

Jadual mengepam susu. Apa ada pada jadual mengepam susu? Penting sangat ke sehingga perlu ikut jadual mengepam? Ok kot kan kalau hanya pam bila rasa payudara penuh? Tidak bolehkah ibu menyusu hanya mengepam mengikut masa yang ditetapkannya sendiri? Tidak bolehkah ibu menyusun jadualnya sendiri? Apa sebenarnya syarat jadual mengepam ini? Adakah ianya wajib, harus atau…

Bagaimana Nak Buat Stok Susu? Saya Tak Tahu, Tak Reti..Tolong!

Assalamualaikum mommies yang hebat! Soalan kali ini.. Bagaimana nak buat stok susu? Saya tak tahu, tak reti..tolong! Ada beberapa cara untuk buat stok susu ibu. Sebelum Kak Maz menjawab, tahukan mommies yang susu perahan oleh ibu yang disimpan dalam freezer sejuk beku dikenali sebagai Expressed Breast Milk atau singkatannya disebut EBM? Ianya dipanggil EBM kerana…

Bagaimana Cara Pam Susu Berkesan? 20-30 minit?

Mesti semua ibu yang menyusu terutamanya nak tahu tentang topik ini bukan? tambah-tambah lagi bakal ibu yang juga first time mother yang tengah mengandung itu pun mesti tertanya-tanya mengenai bagaimana cara pam yang betul lagi berkesan bukan? Mari baca ini Kak Maz kongsikan cara pam susu dengan cara betul dan berkesan cara saya. Ada tiga peringkat best lagi…

Teknik Power Pumping Berkesan- Bantu Pulihkan Susu Yang Drop

Pulihkan susu drop dengan Power Pumping? Bagaimana tu? Hai ibu yang gagah menyusu! 😉 Seperti entry yang lepas Kak Maz ada berkongsi tentang 5 Tips Kembalikan Susu Ibu Setelah Drop, harini sambungan kepada kisah Power Pumping sebagai langkah usaha ke arah memulihkan susu anda yang telah merudum (drop) itu. Tapi, apa itu power pumping? Power…