17 Resipi Makanan Pantang Untuk Tambah Susu Ibu.. Memang Hot Berselera!

 

daging-bakar-black-pepper-sedap-berpantang-menyusu

Assalamualaikum ibu menyusu yang tengah berpantang sekarang.. Jom zass 17 resipi berpantang yang dapat bantu tambah susu badan anda. Check it out! šŸ˜‰

1. Daging Bakar Black Pepper

Bahan-bahan:

  • Beberapa hirisan daging batang pinang untuk di bakar
  • 3 biji bawang putih yang dihiris nipis/ditumbuk
  • Beberapa hirisan halia
  • Lada hitam/black peper yang ditumbuk hingga halus
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:

  • Basuh daging sebersihnya.
  • Campurkan bawang putih, halia, garam dan lada hitam dan gaulkan rata.
  • Lumur/sapu campuran tadi pada keseluruhan daging sehingga rata.
  • Bakar daging dalam ketuhar pada suhu 180 darjah selama 20 minit atau anda boleh bakar atas dapur masak biasa pun boleh.
  • Selepas siap dibakar dan daging black pepper tersebut masak, bolehlah di makan bersama dengan nasi putih panas-panas.

2. Daging Goreng Aroma Berhalia

Bahan-bahan:

  • Beberapa hirisan daging batang pinang yang dibasuh bersih
  • 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah yang dihiris nipis/ditumbuk
  • Beberapa hirisan halia
  • Beberapa ulas kunyit hidup ditumbuk/dikisar halus
  • Beberapa hirisan bawang holand dihiris nipis.
  • Beberapa hirisan cili besar
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:

  • Gaulkan daging bersama kunyit hidup dan garam.
  • Lumur/sapu campuran tadi pada keseluruhan daging sehingga rata.
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan apabila minyak sudah di dapati panas tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
  • Kemudian, masukkan daging yang yang telah digaul dengan kunyit hidup dan garam tadi.
  • Masukkan hirisan bawang holand dan hirisan cili besar tadi ke dalam masakan.
  • Goreng daging sehingga daging empuk (boleh tambah air untuk biarkan daging empuk dan goreng sehingga air kering dan daging masak).
  • Siap di masak, daging goreng berhalia boleh dihidangkan dan makan bersama-sama nasi panas!

3. Daging Goreng Sambal Kering

Bahan-bahan:

  • Beberapa hirisan daging yang dibasuh bersih dan di gaul dengan kunyit hidup serta garam secukup rasa.
  • 3 ulas bawang merah yang dihiris nipis/ditumbuk
  • Beberapa hirisan halia
  • 1 sudu halba yang dibasuh bersih
  • Cili giling atau ciliboh
  • Air asam jawa.
  • Beberapa hirisan cili besar dan bawang holand
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

Cara-cara:

  • Masukkan minyak dan goreng daging yang telah digaul bersama kunyit tadi. Goreng sehingga daging masak. Kemudian asingkan.
  • Dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang merah, halia dan halba sehingga naik bau.
  • Masukkan cili giling/ciliboh dan sedikit air asam jawa, goreng sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan garam secukup rasa.
  • Masukkan daging goreng tadi bersama bawang holand dan cili besar yang sudah dipotong ke dalam sambal tersebut dan goreng sehingga masak dan sebati.
  • Setelah masak sedia dimakan dengan nasi panas-panas.

4. Ikan Bilis Lada Hitam Rangup

Bahan-bahan:

  • Ikan bilis dibasuh bersih
  • Lada hitam, cili kering dan bawang besar

Cara-cara:

  • Goreng ikan bilis, lada hitam, hirisan bawang besar dan cili kering ke dalam sedikit minyak yang telah panas.Goreng sehingga garing rangup.
  • Sedia di makan bersama nasi yang panas! Hemm, sedap šŸ™‚

5. Ikan Tenggiri KeringĀ 

Bahan-bahan:

  • 1 keping ikan tenggiri kering
  • 1 lada besar
  • Hirisan halia
  • 1/2 biji bawang besar dihiris

Cara-cara:

  • Ikan digoreng layur bersama halia.
  • Tumbuk lada hitam dan bawang besar sedikit.
  • Sedia dimakan bersama nasi panas.

6. Ikan Tenggiri Stim

Bahan-bahan:

  • Ikan tenggiri
  • Hirisan bawang putih
  • Hirisan halia
  • Perahan limau nipis
  • lada besar

Cara-cara:

  • Stimkan ikan tenggiri bersama hirisan bawang putih, halia, lada besar dan sedikit garam. Setelah masak perahkan air limau nipis.
  • Siap dimakan bersama nasi panas.

7. Ā Ikan Masin (Ikan Gelama) Lada Hitam

Bahan-bahan:

  • Ikan masin (ikan gelama)
  • Lada Hitam
  • Cili kering
  • 1/2 bawang besar
  • Perahan limau nipis

Cara-cara:

  • Goreng ikan gelama masin bersama lada hitam, cili kering dan bawang besar.
  • Setelah masak, sedia dimakan bersama nasi panas-panas.

8. Ā Ikan Selar Kuning Bakar Berdaun Pisang

Bahan-bahan:

  • Ikan selar kuning
  • Daun pisang
  • Hirisan kunyit hidup
  • Serai
  • Lada hitam
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Hirisan Halia
  • Sedikit lengkuas
  • Sedikit garam

Cara-cara:

  • Campurkan kunyit hidup, lada hitam, halia, jintan manis, jintan putih, lengkuas dan garam biar sebati.
  • Sapukan campuran tadi pada ikan selar kuning.
  • Balut ikan selar tadi dengan daun pisang, masukkan serai dan bakar sehingga masak.
  • Sedia di makan bersama nasi panas-panas.

9. Sambal Tok Tok

Bahan-bahan:

  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Ikan bilis
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Lada hitam

Cara-cara:

  • Goreng layur kesemua bahan tersebut, kemudian tumbuk campur sedikit garam
  • Sedia dimakan bersama nasi panas.

10. Sup Sawi Berhalia

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Potongan sawi
  • Hirisan halia
  • Lada hitam

Cara-cara:

  • Tumis bawang putih, halia, lada hitam
  • Tambahkan air sehingga mendidih, masukkan sayur sawi dimulai batangnya dahulu dan kemudian daun sawi. Sedikit garam.
  • Apabila masak, sedap dimakan bersama nasi panas-panas.

11. Sup Lobak Putih

Bahan-bahan:

  • Bawang putih
  • Lobak putih
  • Lada hitam
  • Bawang besar

Cara-cara:

  • Tumis bawang putih dan lada hitam
  • Tambahkan air sehingga mendidih.
  • Masukkan lobak putih yang telah dipotong
  • Setelah hampir masak, masukkan hirisan bawang besar dan sedikit garam.
  • Siap dimasak, makan bersama nasi panas-panas.

12. Sup Bayam Berhalba Black Peper

Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Sayur bayam
  • Lada Hitam
  • 1 sudu kecil Halba
  • 1/2 bawang besar
  • Lada besar dipotong

Cara-cara:

  • Tumis bawang merah, bawang putih, halba dan black pepper.
  • Tambahkan air sehingga mendidih.
  • Masukkan sayur bayam dan bawang besar. Garam secukup rasa.
  • Masak dan sedia dimakan bersama nasi putih panas.

13. Kerabu Pengaga Ikan Bilis

Bahan-bahan:

  • Pegaga
  • Ikan bilis
  • Lada Hitam
  • Sedikit santan
  • Kunyit hidup
  • Halia
  • Garam

Cara-cara:

  • Lada hitam, halia dan kunyit ditumbuk
  • Renehkan sedikit santan dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
  • Agak kering, masukkan ikan bilis dan pegaga. Gaul sebati bersama garam.
  • Siap dimakan bersama nasi panas-panas.

14. Ayam Panggang Pantang Selera

Bahan-bahan:

  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Kunyit hidup
  • Lengkuas
  • Halia
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Sedikit air

Cara-cara:

  • Lumur ayam dengan hirisan bawang, halia, lengkuas yang telah ditumbuk serta garam.
  • Panggang ayam tersebut.
  • Untuk kuah, tumis bawang merah, bawang putih, jintan manis, jintan putih yang telah ditumbuk. Kemudian masukkan air asam jawa. Tambahkan sedikit air untuk jadikannya berkuah.
  • Siap dimasak dan sedia dimakan bersama hidangan nasi panas.

15. Air Hot Chocolate Milk Cicah Biskut KeringĀ 

Bahan-bahan:

  • Air hot chocolate atau Milo yang dipancuh bersama susu tepung ibu.
  • Biskut kering tanpa inti seperti Marie, Hup Seng atau Jacob’s Original/Oatmeat/Weatmeal

Cara-cara:

  • Anda boleh minum air hot chocolateĀ milk bersama biskut kering tersebut sebagai breakfast atau minum petang.

16. Air Susu Panas Cicah Biskut/Roti potong

Bahan-bahan:

  • Susu tepung yang dibancuh dengan air panas
  • Biskut Jacob’s Original/Oatmeal/Weatmeal

Cara-cara:

  • Anda boleh minum air susu panas bersama biskut kering/roti potong tersebut sebagai breakfast atau minum petang.

17. Oat bersama ESPĀ 

Bahan-bahan:

  • Oat
  • ESP

Cara-cara:

  • Bancuhkan Oat bersama dengan ESP. Tambahkan air. Boleh diminum sebagai breakfast atau pada waktu petang mahupun malam. Memang mengeyangkan dan tambah susu badan ibu!

 

***

Okay, bagaimana, membangkitkan selera bukan dengan resipi ibu berpantang tersebut? Kak Maz masa taip resipi-resipi tersebut pun kecur liur sedap sangat makanan pantang bila makan dan minum sedang ianya tengah panas-panas! Aummmm! šŸ˜‰ Ibu menyusu yang sudah lepas fasa berpantang pun boleh makan ikut resipi-resipi seperti di atas tau..tentunya ianya membangkitkan selera anda bukan? & semestinya ianya dapat bantu tambah susu badan anda mommies! & because it is also just so yummilicious…

Anda ada resipi pantang lain yang dapat bantu tambah susu ibu, share sikit please! šŸ˜‰

Sekian, moga bermanfaat!

 

 

Salam sayang,

Kak Maz

|whatsā€™app untuk sokongan penyusuan 011.3957.4049 dan supplement penyusuan terbaik.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s