DOA SPESIFIK

Bila berdoa, perlulah spesifikkan doa itu. Contoh, doa nak kaya, bisness nak untung, nak pergi bercuti, atau contoh terdekat nak habes ganti puasa.. tapi doa pada Allah secara general sahaja. perlu doa secara SPESIFIK. Bagaimana nak doa secara spesifik? Contoh, Doa nak habes ganti puasa – ‘Ya allah berilah keupayaan kepadaku untuk berjaya lakukan 3…

Perlukah Suri Rumah Mengepam Susu?

Ada suri rumah yang mengatakan yang beliau PERLU mengepam susu dan ada juga suri rumah mengatakan yang beliau TIDAK PERLU mengepam susu kerana boleh direct feeding anak sahaja. Dalam hal ini, Kak Maz berpendapat, terpulang kepada ibu suri rumah tersebut. Namun, dalam hal ini, Kak Maz nak kongsikan apa kebaikan sekiranya anda sebagai ibu suri…

9 Tips Kembalikan Bayi Melekat Breastfeed Balik Pada Payudara Ibu

Assalamualaikum Ibu menyusu yang HEBAT! Ada beberapa kes yang selalu terjadi di mana anak tidak mahu hisap payudara ibu seperti yang kak Maz share sebelum ini di entry ‘baby tak mahu hisap breast saya, sedihnya!’. Namun, jika ada bayi yang telah diajar minum susu ibu melalui direct botol, dan anda mahu kembalikan anak melekap pada…

Wow! Best & Mudahnya Gadget Ibu Menyusu

Gadget asas dan basic untuk penyusuan ada tiga sahaja. Payudara ibu Jari untuk perah susu (boleh perah susu dengan jari sendiri jika tiada breastpump) Bayi untuk disusui atau bekas untuk simpan susu perahan Hihi.. tu wajib ya. Ada tiga sahaja perkara asas tu takda gadjet (alat) lain pun tak apa. Kalau tidak mana namanya penyusuan…

Bestnya! Macam-Macam Gaya dan Posisi Penyusuan Boleh Buat..Selesai Masalah..Hihi

Saya hanya tahu satu posisi penyusuan sahaja. Lenguh pulak tangan kekadang. Ada gaya dan posisi menyusu yang lain tak? Ya. Memang ada gaya dan posisi penyusuan bayi lebih daripada 1 posisi yang ibu boleh pelbagaikan 😉 Sebenarnya tidak akan jadi lenguh jika mommies praktiskan dengan teknik yang betul. Pastikan ketika  menyusu, mommies berada dalam keadaan…

Bagaimana Cara Pam Susu Berkesan? 20-30 minit?

Mesti semua ibu yang menyusu terutamanya nak tahu tentang topik ini bukan? tambah-tambah lagi bakal ibu yang juga first time mother yang tengah mengandung itu pun mesti tertanya-tanya mengenai bagaimana cara pam yang betul lagi berkesan bukan? Mari baca ini Kak Maz kongsikan cara pam susu dengan cara betul dan berkesan cara saya. Ada tiga peringkat best lagi…

Pengalaman Penyusuan 3 Putera Kesayangan Saya

Benarlah kata-kata orang berpengalaman, menyusukan sendiri anak adalah paling nikmat dan bermakna untuk setiap diri yang bergelar ibu. Hati ibu mana yang tak tersentuh bila dapat memberi minum susu daripada badannya sendiri sejurus selepas melahirkan. Teorinya, susu ibu pada awal selepas melahirkan penuh dengan kolustrum yang kaya dengan antibodi yang baik untuk bayi. Praktikalnya memang…

Puting saya jenis tenggelam/leper, boleh menyusukah?

Hai, assalamualaikum ibu menyusu! Team Susu Ibu telah membicarakan mengenai cabaran penyusuan khususnya kepada ibu yang mempunyai masalah puting payudara. Setiap wanita yakni ibu dianugerahkan payudara dengan keadaan puting yang berbeza. Ada 3 keadaan puting payudara wanita iaitu: Normal Nipple (Puting Normal – berbeza saiz samada saiz puting besar atau saiz puting kecil) Flat Nipple…

11 Sebab Utama Saya Menyusu Eksklusif 2 Tahun Bayi Saya

Assalamualaikum mommies yang kuat semangat dalam penyusuan! Selamat pagi.. Apa khabar harini? Kak Maz doakan anda semua bahagia, ceria dan penuh semangat sempena meraikan hari baru, tahun baru 2017. Pasti masih fresh kan gelombang dan aura azam tahun baru ini kan 🙂 Kak Maz mencoret cerita lagi hari ni berkaitan perkara yang sangat rapat dengan…

Adakah sebab saya berpantang susu saya sikit?

  Masih ada kebanyakkan ibu yang beranggapan tempoh berpantang atau praktis amalan berpantang akan menganggu kuantiti susu mereka. Adakah ini merupakan fakta atau auta? Kita lihat kebaikan pantang dalam sudut tradisional. Kita juga lihat kebaikan pantang dalam sudut sains. Tapi sebelum itu, apakah istilah ‘berpantang’ ini? Bahasa mudah dari pandangan tradisi nenek moyang kita, yang…