9 Tips Kembalikan Bayi Melekat Breastfeed Balik Pada Payudara Ibu

Assalamualaikum Ibu menyusu yang HEBAT! Ada beberapa kes yang selalu terjadi di mana anak tidak mahu hisap payudara ibu seperti yang kak Maz share sebelum ini di entry ‘baby tak mahu hisap breast saya, sedihnya!’. Namun, jika ada bayi yang telah diajar minum susu ibu melalui direct botol, dan anda mahu kembalikan anak melekap pada…

Bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu?

Okay, sebelum mommies bekerjaya semua baca entry kali ini, tarik nafas dahulu dalam-dalam, hembus dan lepas, Tarik nafas tahan, hembus dan lepas, tarik nafas tahan, hempus dan lepas. Okay, dah rasa relax sedikit? Hihi.. 🙂 Assalamualaikum… Okay, mari kita lihat bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu ini. Kak Maz dapati generallynya ada beberapa cabaran…

Bagaimana Nak Buat Stok Susu? Saya Tak Tahu, Tak Reti..Tolong!

Assalamualaikum mommies yang hebat! Soalan kali ini.. Bagaimana nak buat stok susu? Saya tak tahu, tak reti..tolong! Ada beberapa cara untuk buat stok susu ibu. Sebelum Kak Maz menjawab, tahukan mommies yang susu perahan oleh ibu yang disimpan dalam freezer sejuk beku dikenali sebagai Expressed Breast Milk atau singkatannya disebut EBM? Ianya dipanggil EBM kerana…

Breast kiri tu air, breast kanan nasi?

Assalamualaikum mommies kesayangan Kak Maz semua.. Barbalik pada persoalan pada entry kali ini FAKTA atau AUTA dalam penyusuan.. Mari kita lihat permasalah seorang ibu ini… Macam mana ni? Baby saya asyik minum sebelah kiri je!Kembunglah perut dia minum air je tak makan nasi.Mak mertua saya kata. Breast kiri tu air, breast kanan nasi?Tolong! Tolong!  …

Puting saya jenis tenggelam/leper, boleh menyusukah?

Hai, assalamualaikum ibu menyusu! Team Susu Ibu telah membicarakan mengenai cabaran penyusuan khususnya kepada ibu yang mempunyai masalah puting payudara. Setiap wanita yakni ibu dianugerahkan payudara dengan keadaan puting yang berbeza. Ada 3 keadaan puting payudara wanita iaitu: Normal Nipple (Puting Normal – berbeza saiz samada saiz puting besar atau saiz puting kecil) Flat Nipple…