“Terima kasih Kak Maz sudi dengar resah kesah saya..”

Assalamualaikum bfmom yang sangat bertenaga dan kental selalu. Hampir sepurnama Kak Maz tak bersiaran di blog ini. Banyak cerita penyusuan sebenarnya dan kes bf sebenarnya dalam masa ini. Tapi Kak Maz tidak berkesempatan untuk menaip di blog ini. Kak Maz fokus pada group WhatsApp Coaching Program untuk bfmom yang join bawah team susu ibu Kak…

Aduhh! Sakitnya Bengkak Susu!

Seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas, “Awas! Bahaya Tau Bengkak Susu”,  entry kali ini kita akan berkongsi lanjut mengenai punca dan cara mencegah bengkak susu. Namun, jika ibu sedang mengalami bengkak susu, dalam entry ini juga ada berkongis mengenai tips merawat bengkak susu tersebut. Bengkak susu, payudara bengkak atau kita panggil sebagai breast engorgement…

9 Tips Kembalikan Bayi Melekat Breastfeed Balik Pada Payudara Ibu

Assalamualaikum Ibu menyusu yang HEBAT! Ada beberapa kes yang selalu terjadi di mana anak tidak mahu hisap payudara ibu seperti yang kak Maz share sebelum ini di entry ‘baby tak mahu hisap breast saya, sedihnya!’. Namun, jika ada bayi yang telah diajar minum susu ibu melalui direct botol, dan anda mahu kembalikan anak melekap pada…

Apa Pentingnya Pelekapan Menyusu Yang Betul dan Berkesan?

Pelekapan menyusu adalah suatu keadaan di mana mulut bayi melekap pada aerola payudara ibu ketika hendak menyusu susu ibu. Penerangan lanjut mengenai keadaan pelekapan menyusu yang betul:- Puting dan aerola memanjang dan bentuk puting yang panjang di dalam mulut bayi Duktus yang besar berada di bawah areola dalam mulut baby Lidah baby mencapai bahagian bawah…

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Hai, assalamualaikum, salam Jumaat penghulu segala  hari. Hampir seminggu ni saya tidak update new entry kan. Maaf kepada yang menunggu enty-entry penyusuan. Diharap mommy semua lancar dalam usaha dan jihad penyusuan 😉 Okay, harini saya nak kongsikan mengenai Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu. Tahu tak apa itu Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu? Rasanya semua mummy mesti…

Dilema Penyusuan First Time Mother

Ianya sebenarnya cabaran yang terpaksa ibu hadapi. Bagi menjayakan niat penyusuan ekslusif, cabaran pertama yang perlu ibu hadapi adalah ketika menjadi first time mother iaitu saat menjadi ibu buat pertama kali. Adakah anda yang sedang membaca ini seorang atau bakal first time mother? Jom kita lihat persediaan menghadapi beberapa cabaran luar ketika baru melahirkan anak 😉 First time…

Bagaimana Nak Buat Stok Susu? Saya Tak Tahu, Tak Reti..Tolong!

Assalamualaikum mommies yang hebat! Soalan kali ini.. Bagaimana nak buat stok susu? Saya tak tahu, tak reti..tolong! Ada beberapa cara untuk buat stok susu ibu. Sebelum Kak Maz menjawab, tahukan mommies yang susu perahan oleh ibu yang disimpan dalam freezer sejuk beku dikenali sebagai Expressed Breast Milk atau singkatannya disebut EBM? Ianya dipanggil EBM kerana…

17 Resipi Makanan Pantang Untuk Tambah Susu Ibu.. Memang Hot Berselera!

  Assalamualaikum ibu menyusu yang tengah berpantang sekarang.. Jom zass 17 resipi berpantang yang dapat bantu tambah susu badan anda. Check it out! 😉 1. Daging Bakar Black Pepper Bahan-bahan: Beberapa hirisan daging batang pinang untuk di bakar 3 biji bawang putih yang dihiris nipis/ditumbuk Beberapa hirisan halia Lada hitam/black peper yang ditumbuk hingga halus…

Puting saya jenis tenggelam/leper, boleh menyusukah?

Hai, assalamualaikum ibu menyusu! Team Susu Ibu telah membicarakan mengenai cabaran penyusuan khususnya kepada ibu yang mempunyai masalah puting payudara. Setiap wanita yakni ibu dianugerahkan payudara dengan keadaan puting yang berbeza. Ada 3 keadaan puting payudara wanita iaitu: Normal Nipple (Puting Normal – berbeza saiz samada saiz puting besar atau saiz puting kecil) Flat Nipple…

Do & Don’t Jika Ingin Ekslusif Penyusuan Bayi Untuk 2 Tahun

Assalamualaikum mommies kuat semua. Tengah buat apa tu, tengah mengepam menyusu ke? Tahniah! Petang ini Kak Maz akan kongsi sedikit hasil perbincangan dalam group Team Susu Ibu mengenai syarat dan terma dalam menjayakan penyusuan esklusif selama 2 tahun untuk bayi mereka. Haaa… jangan tak tau, nak berjaya dalam penyusuan juga ada syarat dan terma dia…

“Ok dah tau jawapannya. tapi bagaimana saya nak banyakkan susu dengan cepat selepas bersalin dan masa berpantang?

Assalamualaikum mommies kesayangan kakmaz semua, Barbalik pada persoalan pada entry yang lepas, Ok dah tau jawapannya. tapi bagaimana saya nak banyakkan susu selepas bersalin dan masa berpantang?     Entry yang lepas kakmaz sembang-sembang pasal “adakah sebab saya berpantang susu saya sikit?”. Nak tau jawapannya, mommies boleh rujuk semula pada entry yang lepas di sini….