Perlukah Suri Rumah Mengepam Susu?

Ada suri rumah yang mengatakan yang beliau PERLU mengepam susu dan ada juga suri rumah mengatakan yang beliau TIDAK PERLU mengepam susu kerana boleh direct feeding anak sahaja. Dalam hal ini, Kak Maz berpendapat, terpulang kepada ibu suri rumah tersebut. Namun, dalam hal ini, Kak Maz nak kongsikan apa kebaikan sekiranya anda sebagai ibu suri…

9 Tips Kembalikan Bayi Melekat Breastfeed Balik Pada Payudara Ibu

Assalamualaikum Ibu menyusu yang HEBAT! Ada beberapa kes yang selalu terjadi di mana anak tidak mahu hisap payudara ibu seperti yang kak Maz share sebelum ini di entry ‘baby tak mahu hisap breast saya, sedihnya!’. Namun, jika ada bayi yang telah diajar minum susu ibu melalui direct botol, dan anda mahu kembalikan anak melekap pada…

Susu Sikit dan Penyelesaian

Assalamualaikum mommies menyusu HEBAT. Apa kabar? Moga anda berada dalam kesihatan yang baik menyeluruh dan sangat damai dan seronok dalam penyusuan. Jika anda masih esklusif meyusukan baby dengan susu ibu berkhasiat anda, kekalkan dan teruskan momentum penyusuan anda itu ya! dan Syabas! Harini Kak Maz nak sembang-sembang santai sikit berkenaan dengan ‘Susu Sikit dan Penyelesaiannya’….

Wow! Best & Mudahnya Gadget Ibu Menyusu

Gadget asas dan basic untuk penyusuan ada tiga sahaja. Payudara ibu Jari untuk perah susu (boleh perah susu dengan jari sendiri jika tiada breastpump) Bayi untuk disusui atau bekas untuk simpan susu perahan Hihi.. tu wajib ya. Ada tiga sahaja perkara asas tu takda gadjet (alat) lain pun tak apa. Kalau tidak mana namanya penyusuan…

Bestnya! Macam-Macam Gaya dan Posisi Penyusuan Boleh Buat..Selesai Masalah..Hihi

Saya hanya tahu satu posisi penyusuan sahaja. Lenguh pulak tangan kekadang. Ada gaya dan posisi menyusu yang lain tak? Ya. Memang ada gaya dan posisi penyusuan bayi lebih daripada 1 posisi yang ibu boleh pelbagaikan 😉 Sebenarnya tidak akan jadi lenguh jika mommies praktiskan dengan teknik yang betul. Pastikan ketika  menyusu, mommies berada dalam keadaan…

Apa Pentingnya Pelekapan Menyusu Yang Betul dan Berkesan?

Pelekapan menyusu adalah suatu keadaan di mana mulut bayi melekap pada aerola payudara ibu ketika hendak menyusu susu ibu. Penerangan lanjut mengenai keadaan pelekapan menyusu yang betul:- Puting dan aerola memanjang dan bentuk puting yang panjang di dalam mulut bayi Duktus yang besar berada di bawah areola dalam mulut baby Lidah baby mencapai bahagian bawah…

Bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu?

Okay, sebelum mommies bekerjaya semua baca entry kali ini, tarik nafas dahulu dalam-dalam, hembus dan lepas, Tarik nafas tahan, hembus dan lepas, tarik nafas tahan, hempus dan lepas. Okay, dah rasa relax sedikit? Hihi.. 🙂 Assalamualaikum… Okay, mari kita lihat bagaimana menghadapi cabaran ibu bekerja dan menyusu ini. Kak Maz dapati generallynya ada beberapa cabaran…

Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

Hai, assalamualaikum, salam Jumaat penghulu segala  hari. Hampir seminggu ni saya tidak update new entry kan. Maaf kepada yang menunggu enty-entry penyusuan. Diharap mommy semua lancar dalam usaha dan jihad penyusuan 😉 Okay, harini saya nak kongsikan mengenai Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu. Tahu tak apa itu Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu? Rasanya semua mummy mesti…

5 Faktor Susu Sikit Semasa Bekerja

Fenomena ini mungkin pernah terjadi pada mommies kan? Kak Maz pun pernah alami cabaran sebegini. Sebelum masuk kerja, iaitu masa berpantang, susu bukan main banyak dan melimpah-limpah bila pam dan apabila direct feeding anak, susu sampai nak ‘terkeluar’ dari mulut anak. oopsss! Tapi apabila masuk kerja setelah cuti bersalin, bila pam susu di tempat kerja…

Baby Tak Mahu Hisap Breast Saya..Sedihnya..

Assalamualaikum ibu ibu yang dirahmati Allah selalu.. Menjadi ibu bekerjaya dalam masa yang sama menyusu bayi adalah sesuatu yang mencabar namun ianya bukanlah sukar. Dengan perancangan rapi dan ilmu yang cukup, ibu ibu bekerja mampu menjayakan penyusuan exclusive kepada bayi mereka. Walau bagaimanapun, kekadang masih terdapat beberapa kekangan dan masalah yang timbul yang dihadapi segelintir…

Dilema Penyusuan First Time Mother

Ianya sebenarnya cabaran yang terpaksa ibu hadapi. Bagi menjayakan niat penyusuan ekslusif, cabaran pertama yang perlu ibu hadapi adalah ketika menjadi first time mother iaitu saat menjadi ibu buat pertama kali. Adakah anda yang sedang membaca ini seorang atau bakal first time mother? Jom kita lihat persediaan menghadapi beberapa cabaran luar ketika baru melahirkan anak 😉 First time…

Jadual Mengepam Susu – Wajib Konsisten

Jadual mengepam susu. Apa ada pada jadual mengepam susu? Penting sangat ke sehingga perlu ikut jadual mengepam? Ok kot kan kalau hanya pam bila rasa payudara penuh? Tidak bolehkah ibu menyusu hanya mengepam mengikut masa yang ditetapkannya sendiri? Tidak bolehkah ibu menyusun jadualnya sendiri? Apa sebenarnya syarat jadual mengepam ini? Adakah ianya wajib, harus atau…