Ini satu-satunya buku Planner yang support Breastfeeding kan?

Assalamualaikum semua pembaca setia blog team susu ibu.

Sebelum baca seterusnya, Kak Maz nak anda senyum lebar dahulu 🙂

 

buat-stok-susu-ibu
Senyum membantu rangsang hormon oksitosin yakni hormon gembira. Senyumlah dari hati duniamu berseri 🙂

 

Okey, dah senyum?

Hihihi 🙂

Lama Kak Maz tak bersiaran dan menulis posting and entry baru. Banyak sebenarnya ilmu penyusuan yang Kak Maz nak share sebenarnya. Banyak sangat tau. Selain itu ada banyak lagi kes dan pengalaman dan cabaran menyusu yang dihadapi oleh ibu menyusu yang diutarakan kepada Kak Maz yang ingin kak Maz kongsikan kepada pembaca blog sebagai inspirasi dan perkongsian cara penyelesaian 🙂 Namun, tidak mengapa, akan Kak Maz cuba selit masa berkongsi kepada ibu-ibu setia pembaca blog ini, InsyaAllah.

Kak Maz sekarang sedang agak bizi dengan satu projek iaitu projek buku planner yang support breastfeeding. Al-maklum kita sekarang sedang di ambang tahun baru 2018 kan. Tidak berapa lama sahaja lagi kan. Counting days~ Apa azam tahun baru mommies semua? Sudah semestinya bagi bfmoms yang sedang membaca blog team susu ibu ini mempunyai azam tahun baru antaranya adalah untuk menyempurnakan penyusuan sepanjang tahun hadapan bukan? InsyaAllah, anda usaha pasti anda dapat! 🙂

Berkaitan dengan itu, Kak Maz dengan beberapa team kak Maz telah berusaha memasarkan buku planner 2018. Banyakkan buku planner di pasaran sekarang? mommies boleh cari google ‘planner’ memang akan jumpa banyak buku planner.

Namun, apa yang membezakan buku planner yang Kak Maz and team kongsikan adalah buku ini berdesign khas untuk para ibu samada yang berkerjaya, suri rumah, malah khas untuk bfmoms ibu menyusu. Ini  planner yang support breastfeeding! Ya, ini satu-satunya planner yang support breastfeeding!

Ada lebih 36 features (item/section) dalam buku planner ini yang sangat menarik khas untuk wanita yang mempunyai kriteria seperti muslimah, bekerjaya, surirumah, ibu yang sudah mempunyai anak, ibu yang menyusu atau untuk individu yang suka akan merancang bak kata pendeknya sebagai #plannerlover. Bak kata bidalan lagi, “If you are fail to plan, you actually plan to fail” yakni maksudnya “jika anda gagal merancang, maka sebenarnya anda merancang untuk gagal”.

Okay, berbalik kepada buku planner ini yang satu-satunya support breastfeeding, ya, memang benar buku planner ini satu-satunya buku planner yang support breastfeeding. 

Bagaimana, buku ini support breastfeeding Kak Maz?

Di dalam buku planner ini, terdapat satu section yang di namakan section “Towards a Better Breastfeeding Muslimah”

Dalam bahagian ini, ada 5 pecahan iaitu:

  1. Jadual Mengepam Susu. Jadual mengepam yang dibahagikan kepada beberapa sesi mengepam yang bfmoms boleh rekodkan setiap sesi yang dilakukannya dengan bilangan oz susu perahan yang dihasilkan. Section ini relavannya untuk membantu bfmoms konsisten disiplin mengosongkan payudara dengan jadual mengepam yang sistematik diaturkan sendiri. (Pengosongan payudara dalam sela masa yang disarankan adalah kunci utama kejayaan penyusuan susu ibu-konsep demand vs supply). Rekod OZ diruangan itu untuk membantu ibu memantau bilangan oz susu badannya. Pemantauan dari rekod tersebut dapat membantu bfmoms menyemak apa status penghasilan susu nya, jika kurang atau susu drop maka bfmoms tersebut perlu ambil langkah mempertingkatkan semula susu badannya samada dengan pengambilan supplement milkbooster atau dengan membuat power-pumping, jaga pemakanan dan sebagainya seperti yang pernah Kak Maz kongsikan sebelum ini.
  2. Tips Penyusuan. Terdapat ruangan tips breastfeeding untuk bfmoms. Tips yang berguna dalam menjayakan penyusuan ekslusif susu ibu. Bfmoms akan disediakan dengan Tips Breastfeeding sepanjang 12 bulan pada tahun hadapan.
  3. Fakta Ilmu Penyusuan. Dalam bahagian ini juga ada diselitkan nota dan fakta penyusuan asas yang ibu menyusu perlu tahu. Sangat-sangat bermanfaat ilmu tersebut untuk penyusuan.
  4. Motivasi penyusuan. Setiap bulan, dalam section ini, bfmoms akan sentiasa diberi motivasi menjayakan penyusuan. Kata-kata semangat menyemarakkan lagi usaha yang kita lakukan bukan?
  5. Nota penyusuan bulanan. Dalam section ini juga, bfmoms dapat menulis sendiri apa-apa nota penyusuannya. Ianya ibarat diari. Ya, ruangan diari catatan berkaitan  projek susu kita. Tulis, tulis, tulis! Dengan menulis ia jana IDEA dan kognitif thinking bertambah 😉

Kelima-lima pecahan dalam section ini dengan Izin Allah dan dengan usaha mommies, InsyaAllah dapat membantu mommies menjayakan penyusuan esklusif selama 6 bulan dan sehingga 2 tahun.

Sudah nampak bukan, buku planner ini memang satu-satunya buku planner yang support  penyusuan. Ya! Yang best lagi setiap page dalam buku planner ini adalah berdesign cantik dan colorful. Tak bosan ibu menulis dan merekod malah lagi semarak semangat itu!

Untuk memiliki buku ini, mommies boleh hubungi direct Kak Maz di http://plannerbest.wasap.my atau boleh beli direct di link website ini bit.ly/plannerbest2018.

Stok memang dah tak banyak. Siapa cepat bertindak dia lah yang akan dapat (jangan sentap dengan Kak Maz ye time tu bila tak dapat bantu sebab stok dah habis).

Lagipun tak rugi anda memiliki buku ini yang harganya dikira sangat rendah berbanding dengan NILAI yang bakal anda dapat. InsyaAllah. Ada lebih dari 36 features lain lagi selain section breastfeeding ini.

Dapatkannya sekarang ya. Kak Maz tak nak bila dah diberi peluang didepan mata, tapi kita tak grab. Rugi kesian diri sendiri. Moga kita jadi antara yang sentiasa rebut peluang yang dapat membantu diri ke arah yang lebih baik dan jadi orang yang berjaya. Bukan sahaja berjaya dalam penyusuan susu ibu, malah kita berjaya sebagai seorang ibu, wanita bekerjaya, isteri dan berjaya sebagai seorang muslimah. Bukankah menjadi wanita muslimah yang lebih baik itu dari pelbagai segi adalah amat bermakna? Kita yang mencorakkan rancangan hari-hari, bulan-bulan kita kan? Yang semalam adalah kenangan, yang akan datang adalah masa hadapan.

Di ambang tahun baru ini, Kak Maz nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2018 dan moga kita berjaya ke arah Tahun 2018 “towards a better muslimah” 🙂

 

❤ ❤ ❤

 

Salam sayang,

Salam kejayaan penyusuan,

Kak Maz

| Coach Susu Ibu Esklusif 2 Tahun. Untuk sebarang sokongan penyusuan boleh hubungi Kak Maz di +6011-3957 4049. Bahu saya ada untuk anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s